Lika par leka bäst!!

Vilket väder!! Cyklade precis en runda och det är ju så vackert! Har haft "höstdepp på grund av gråväder" i veckan, men nu vänder det får vi hoppas!

Denna veckan kommer inte gå till historien som en effektiv sådan, har varit på praktien varenda dag, alla är trevliga, men vafasen, jag har ju jobba med detta i typ 5 år, har inte lärt mig många nya saker... Fick en sightseeing i brio-staden igår, det var visserligen trevligt. Det fanns annat än leksaker! Den som är lyckligast för mina verksamhetsförlagda studier är nog Kent, han går och kallar mig praktikant hela tiden... *morr*

Igårkväll myste vi i Boalt, blev bjudna på mat och vi bjöd på chokladpudding som var riktigt populärt. Sen spelade vi spel "Lika par leka bäst". Hmm... Vet inte vad jag tyckte om det riktigt, många sanningar kom fram! :) Kent o jag vann, men det var inte för att vi var lika utan för att John o Irene var superolika!


Nu borde jag ta tag i mitt skolarbete som ska vara inne på måndag. Det har varit färdigt hur länge som helst, men jag har inte tagit tag i att trycka på knappen skicka... Ska kanske göra det... Men, det blir nog att beställa lite bilder först, härkommer några!

Ha det så fint!

Kramkram!!!!





*en rocka som vi fiskade upp*


*eva i sari, det var typ 35 grader varmt och jag har sex meter tyg på mig*


*sköldpaddan till höger*


*kent plockar snäckor*

Praktik o mobiltelefon

Vår lägenhet har varit otroligt smutsig och stökig sista veckan. Men inte nu längre!! Damsugit och plockat iordning, det ni! Nu vågar jag släppa in folk här igen, Björne fick bli den första och han är ju inte den som är tyst om det ser galet ut, men han sa inget!

Har mest slöat annars idag, det är ju så otroligt tråkigt väder, inget vidare när det bara är grått... Trotsade regnet och gick ut en runda, men jag vet inte om jag tyckte det var så skönt... Blöttblött...

Helgen har varit ok hittils, igår var vi hemma och firade mamsen, hon fyllde år för en evighet sen, men då var bror o jag i andra länder än Sverige. Hon fick en mobiltelefon av oss och jag ser fram emot att få ett sms nästa vecka! :)

Ikväll blir det biomys i Växjö, Flickan som lekte med elden. Har hört att den förra var bättre, men vi får väl se!!

För övrigt har jag börjat praktisera denna veckan. Det är konstigt. Men det blir nog bra, men handledare är riktigt schyst så det ska nog gå fint! Men, det är konstigt att vara praktikant när man är van att jobba själv... Jaja, nått lär jag väl mig...

Ha en myskväll!!

Kramkram!!

Måndagkväll

När jag hade lite hemlängtan på Sri Lanka så gjorde jag en lång lista med saker jag skulle göra när jag kom hem och nu har jag börjat bocka av den. Köpt Winnerbäcks skiva, plockat trattisar, ätit köttbullar, sovit under mitt täcke. *najs*

Var tvungen att åka till IKEA idag, (det kan man visserligen inte vara enligt Kent) för att köpa nya krukväxter. Alla blommor var snustorra när jag kom hem, till och med orkidén, går det an?? Fyndade två fredskallor, vi kan ha vadslagning om hur länge de orkar överleva här i vårt fönster. Jag tror på max en månad. Det där med att vattna har jag inte riktigt lärt mig komma ihåg och tydligen inte Kent heller.

Imorgon blir det en Hässloholmsfika, ska bli så mysigt. Vi ska inte prata om Sri Lanka och inte prata om barn och förlossningar. Det ska bli skönt! Borde nog organisera upp mitt liv lite imorgon också, har nollkoll på praktik o skola. Inväntar dagens MRSA prover, sen kanske jag kan börja fundera över att återvända till svenska sjukvården...

Sov så sött o ta hand om er!

Kramkram!


*du är resan som jag velat ska ta fart, du är gåtan som jag aldrig löser klart,
du är början på nått nytt och nånting underbart, för mig, för mig, för mig....*


Hemma, vart ligger det nånstans?

Kan nån ge svar? Jo, där Kent är, där är hemma! :)

Bil - flyg - flyg - tåg - bil - fötter - HEMMA. Resan gick utan problem, vi var en timme sena till Frankfurt, men vad gjorde väl det när vi ändå bara skulle vänta? Det blev visserligen många timmar utan sömn, men sova kan vi göra när vi blir gamla....

Cynthia hade lovat att ordna en lätt middag till oss innan vi skulle resa från Colombo.... Hmm... Undrar hur hennes avancerade middagar ser ut då, för det var fem olika sorters curryrätter, två sallader, två olika sorters ris, kaka och fruktsallad till efterrätt. Det var hur gott som helst och Kent var mållös, curry har aldrig smakat så gott tidigare! Med på middagen var även Kerstin Samarasinges man, det var trevligt att få träffa honom också, han berättade massvis om Sri Lanka och blandade engelska, Singhalese och svenska hej vilt, stackars Cynthia, hon hängde nog inte riktigt med i vår diskussion alla gånger!

Resan till Cynthia i Colombo var också lite rolig, det var terdje gången samma taxichaufför körde oss så han ansåg att vi numera var hans vänner och vänner bjöd man minsann på fika! Han hade tårta med sig i bilen till oss och så svängde vi inom hans familj och drack te också! Så gästfria är de på Sri Lanka! :)

Skönt att komma tillbaks till ett välorganiserat land där traffikreglerna följs och det är hur enkelt som helst att andas. Igår åt vi det svenskaste som finns på fredagar; pizza, och idag har vi bjudit hem oss till mamma o pappa och gav dem en hint om att det hade varit gott med köttbullar. Ris dröjer det innan jag kommer äta igen.

Ha det så fint!!

Kramkram!!

PS. Om jag inte sagt det innan så har jag saknat att sova under ett täcka, snacka om att jag sov gott inatt! DS.






*bentota beach - sri lanka*


Här kommer en bild...

Men den är några dagar gammal, fast så här har vi det... :)


*solnedgång i Kalutara*

Sista solnedgången....

... på Sri Lanka för den här gången.... Sen Kent kom har tiden bara rusat fram! Vi har varit på utflykter varje dag och Kent är nog lite chockad fortfarande... :) Nä, kanske inte, men han har fått se många sidor av det här landet... Tyckte att han skulle få lite förståelse för vad jag har varit med om så häromdagen tog vi oss en tur till St Ritas barnhem/äldreboende/handikappsboende och passade på att bli medlemmar i deras förening. Det är en före detta nunna som driver det och hon var hur söt som helst! På vägen svängde vi in till dr Jaymoni och gav honom lite svenska presenter, självklart nått från ikea och så lite svenskt godis! Uppskattat tror jag och så fick ju Kent självklart smaka te!

Annars har vi varit på fisketur, i Galle och tillbringat tid på stranden. Vi har ätit på de inhemska restaurangerna, det är alltid spännande... Igår fick vi lyssna på ett gäng vägarbetare som firade att de var lediga, massa musik och skratt. Kent försökte beställa biff, men den första kyparen sa att det var slut.... När ägaren kom sa han dock att de inte var så duktiga på att laga det, så de tyckte det var bättre att vi åt seafood! :)

Häromkvällen testade vi hotellets restaurang, de gjorde sitt bästa för att göra det fint och det var helt galet überromantiskt. Kyparna tyckte vi skulle dricka vin, men när vi frågade vart det kom ifrån så blev de väldigt förvirrade. Vi fick titta på vinlistan och valde ett, men de kom med ett helt annat (GatoNegro) och sa att det var samesame... Märks att det är ett alkoholfritt land, men det var gott ändå! Det roligaste var ändå musiken, vi höll på att skratta ihjäl oss när violinisten började spela fågeldansen...

Det roligaste denna veckan var nog att se Kosgodas sköldpadsfristad. Området var mycket drabbat av tsunamin och sköldpadsstammen hotad, här tog de dock hand om djuren och tre dagar efter äggen kläckts släpptes de ut i havet igen... Så söta och roliga de var! De hade en stor albinosköldpadda som var fantastiskt vacker! En annan 10-årig sköldpadda fick man testa att lyfta på, men den skvätte ner både Kent o mig, den var lite argsint... :)

Ikväll har vi njutit av den sista solnedgången och snart ska vi ta oss till någon spännande restaurang. Imorgon åker vi till Cynthia (det är hos henne de andra svenska studenterna alltid bor) i Colombo och ska passa på att göra av med lite pengar i shopoholicernas Mekka. Cynthia har lovat att laga äkta Sri Lankesisk mat innan vi beger oss hemåt!

Ha det så fint!!

Bilder kommer!

Kramis från Eva o Kent!

Bentota Beach Hotel

Idag är en historisk dag. Eva hade en sari på sig. Det togs emot med storm, människorna på NIHS stirrade, skrattade, pekade och var lyriska över att jag kunde få på mig detta klädesplagg. Mrs Headmaster var stormförtjust och nästan skrek när hon såg mig. :)

Om ni undrar hur jag upplevde det hela så förstår jag inte hur det kan finnas så många människor som bär denna klänning varje dag, jag höll på att slå ihjäl mig flera gånger. Omöjligt att gå utan att trampa på kjolen... Menmen, alla nya erfarenheter är bra!

Höll min slutliga presentation idag. Pratade i 45 minuter om skillnaderna mellan svensk och srilankesisk sjukvård. Det gick riktigt bra, alla var nyfikna och hade massa frågor. Synd att jag inte är ett levande uppslagsverk med all aktuell statistik, det hade imponerat... :)

Tidigare i veckan har vi kollat in Prins Albert av Monacos barnhem, äldreboenden, privat sjukvård, out patient departments och så hann vi med ett slott också. Har verkligen fått se många sidor av detta landet och dess sjukvård, både där det finns och inte finns pengar. Men, en slutsats jag mött är att alla som jobbar med att vårda patienterna gör det för att de tycker om sitt jobb, de tänker med hjärtat. Som undersköterska eller sjuksköterska tjänar du inte fett med pengar, det är kallet som gör det....

Nu är det kultur som gäller!! Har spenderat eftermiddagen med att sola och bada. Träffade en travelagent och vi ska nog lyckas få se både det ena och det andra under denna veckan. Det mest spännande just nu är att se vart Kent hamnar när han kommer inatt, taxichauffören som jag pratade med var inte så haj på engelska, menmen, nånstans tar han vägen, tror han slipper råttor och kackerlackor.... :)

Ha det så fint hemma!!!

Vi ses snart!!

Saknar er alla så räkna med att få bjuda på fika när jag kommer hem!! Om ni inte vill att jag ska komma så kan ni erbjuda ris, det är jag rätt så trött på.... :)

Puss och kram och ta hand om er!!

Snart hemresa...

Tiden gar snabbt, bara typ en vecka kvar har pa Sri Lanka. Vissa saker langtar jag efter, men inte regn och blast och blask... Men, jag langtar efter svensk mat (emil o johan pratar om det hur mycket som helst), svensk punktlighet och att kunna ha ett tacke pa sig, har ar det bara lakan som galler.

I veckan har vi varit pa tur varje dag, aldreboende, naturmedicinsjukhus, lite mer barnmorskor och massa andra saker. Var aven i Colombo en runda i helgen och sa hangde jag med dr Gayani till hennes hus uppe i bergen en annan dag. Igar var vi pa Zoo och sag djur i bur, ganska tragiskt....

Pa fredag ska jag halla en presentation om svenska sjukvarden, hall tummarna for mig da!

Kramkramkram!!


Fredagsmys!

Tiden rullar pa och det ar bara tva veckor kvar har pa Sri Lanka! Har haft en innehallsrik, men lugn vecka. Har ju fatt svenskbesok pa National Institute, Emil o Johan har kommit fran Colombo for att se hur det fungerar har. Riktigt nice att kunna prata svenska och ingen forstar vad vi sager!! Haha, det brukar vara jag som inte fattar, men nu ar det ombytta roller! Na, skamt och sido, men det ar faktist skont att prata svenska.

Idag har vi varit pa ett stalle dar de med hjalp av bidrag fran andra lander gor riktigt massa bra saker. Det var svart att fa grepp over, men de hade bland annat skolor, barnhem, byggde hus och sanna saker. De hade aven ett meditationscenter som larde ut meditation, det var riktigt haftigt att komma dit. Sa lugnt och stilla, man fick ro i kroppen direkt nar man kom innan for dorrarna. Ska nog borja meditera... De hade aven "walking-meditatio", det var nog natt for mig.

Vi kollade aven in ett barnhem, eller en sluss till barnhem. Hit kom undernarda barn som man hittat pa gatan, som var fodda av tonarsmammor eller liknande. Ett barn kom fran flygplatsen, ett utlandskt barn hade kopt henne och forsokte ta ut henne ur landet... Hemskt... Har var de pigga och glada och fick massa mat, sa de sag riktigt valmaende ut! Men, de var supervaluppfostrade, sa inte ett pip om de blev tillsagda.

Igar var vi pa ett boende for utvecklingsstorda. Det var ocksa intressant, de fick vara dar till de var 21 ar gamla, sen skulle deras foraldrar hamta hem dem... Men, manga var bade 30 och 40 ar, det var ingen som hamtade dem... Men, de verkade valmaende, de dansade och spelade for oss!

Imorgon blir det en tur till Colombo och pa sondag ska jag bada!!! Men, tro inte att jag ar brun, ser mest skitig ut eftersom jag flass hela tiden!

Skot om er dar hemma!

Kramkram!!

PS. Har aven mott pa diskrimineringen har pa Sri Lanka, forsokte boka hotell, men det fanns inga rum, men nar jag sa att jag var turist sa fanns det plotsligt ledigt och jag var saaaaa valkommen! DS.

RSS 2.0