Well Women Clinic

Det ösregnar här. Men, vad gör väl det när man är under tak??

Idag har vi varit på utflykt till en kvinnoklinik. De kollade efter bröstcancer, diabetes, högt blodtryck och sånna saker... Det verkade fungera bra! Det mest spännande var dock vägen dit. Dr Jaymoni fick äran att köra eftersom det inte fanns någon chaufför. Problemet var att han bara kört automatväxlade bilar innan och detta indiska underkver som vi fick låna var manuell. Det var intressant... Men, han lärde sig ganska snabbt! Och det gick lugnt och stillsamt till! :)

Helgen har sol och bad varit aktiviteten. Najsnajs, men jag har brännt mig igen... Som tur var kom dr Ganiji (tror jag hon heter) och hämtade mig igår och visade runt mig lite. Sen åkte vi hem till henne och åt middag, det var mycket trevligt!!

Idag kom även två svenskar till hit till NIHS, Emil o Johan. Men, de fick inte bo här för det var tydligen fullt... Rummet bredvid mitt är ledigt, men det gick inte för sig att män och kvinnor delade toalett. Det löste sig så att de fick bo hemma hos en av chaufförerna istället. Det blir nog bra, se om de hittar hit imorgon!

Ha det fint hemma!

Kramkramkram!

Rainbow center

Idag har vi varit på tur två mil söder ut i Galle-distriktet. Vi kollade in Rainbowcenter, en dagverksamhet för barn som bor med psykiskt sjuka eller alkoholiserade föräldrar. Varje morgon plockar en buss upp dem och tar dem till centret, de får mat och undervisning och på eftermiddagen skjutsas de hem. Gladare barn får man nog leta efter! Centret drevs av en kvinna från England och de som jobbade där kom från fattiga familjer. Man kände sig väldigt välkommen och barnen verkade ha det bra! De hade hand om 120 barn upp till fem år. Undrar var de hade varit om detta stället inte fanns...

Efter det åkte vi till ett litet sjukhus och blev runtvisade. Det var frächt och verkade bra organiserat.

På hemvägen passade dr Jaymoni som vanligt på att handla av de lokala fiskarna så lukten på vägen hem kan ni tänka er! :)

Igår eftermiddag var jag med när några Medical Officers of Healt skulle utbildas i hur ett refugeecamp skulle skötas. Det var intressant. De hade inte riktigt samma uppfattning som lärarna. Dessa läkarna jobbade redan i flyktinglägrena i norra Sri Lanka, om jag förstod det rätt så är det ungefär 150 000 flyktingar uppdelat i 3-4 läger. En av läkarna hade hand om 50 000 människor och det verkade inte som han hade speciellt mycket personal att tillgå... Detta landet har något att jobba med om de ska få ut dessa människorna i det normala samhället.

I helgen har jag tänkt bada!!!! Massvis!! Hoppas det blir fint väder!

Ta hand om er!

Kramkram!

Sorry Kent...

....men jag har förlovat mig med mig själv... :) Köpte en guldring häromdagen, ni kan själva gissa varför... :)

I lördags åkte jag till Kandy, det ligger ungefär 14 mil härifrån uppe i bergen. Det tog 6 timmar i buss. Det var intressant. Gick ganska smärtfritt att hitta rätt och hotellet jag tittat ut låg bara fem minuter från busstationen. Till Kandy åker man för att titta på ett tempel och en botanisk trädgård. Jag tittade på templet, utifrån, för det var ungefär en miljon människor på insidan. Så tittade jag på en konstgjord sjö, köpte en ful batikgrej som gjorts av handikappade barn (syftet var gott), fuskade och åt på Kentucky Fried Chicken och så var jag på en lokal marknad och fyndade curry. Hade tänkt titta på elefanter på vägen hem, men om ni undrar vart uttrycket "himlen öppnade sig" kommer ifrån, så är det från Sri Lanka. Det ösregnade alltså.

Igår och idag har det varit foodsafty på programmet. Varit med ute i buschen när de små lokala handlarna blev informerade om bakterier och annat smått och gott som kunde gömma sig i maten. De hade haft några maginflenseepidemier, men de flesta som bor här har en tränad mage...

Söta husfrun Mala hade med sig mat till mig idag, hon tvivlar på att jag får smaka riktig Sri Lankesisk mat annars. Gott och inte så farligt starkt. Hon ser även som sitt mål att jag måste burit en sari innan jag åker härifrån.. Vi får väl se!!

Ha det så fint hemma!!

Kramkram!!

Out in the fields....

Idag har vi varit på massa hembesök hos mammor och barn lite här och var. The Public Health Midwife har informerat om kost och utveckling och gud vet allt.... Jag förstår ju inte riktigt allt de säger när de pratar... :) Det har varit riktigt skoj och intressant, samma bäbisar som hemma, men så olika sätt att ta hand om dem. Jag har inte sett ett enda barn som har blöjor på sig.

Det var lite roligt att hälsa på på hennes kontor också. Det låg i ett vanligt boningshus i anslutning till familjens vardagsrum. Hon hade sitt skrivbord och sina journaler och så bodde hon där också, så där var hennes säng och grejor. Snacka om att jobbet är ett kall! :)

Vi har även sålt kondomer och p-piller. En kondom kostar 20 cent, 100 cent på en rupies, en rupies är sju öre. Och så har vi sålt p-piller. 50 rupies per månad, dvs typ 3.50 kronor. Allt hade regeringens logga på sig! :) Familjeplanering på hög nivå!

Igår var det lite mottagningsarbete och dagen innan dess var vi och undersökte skolbarn. En sak som är lite trist är att de flesta har väldigt dålig tandstatus... Men, man får se det från den ljusa sidan, tandvården är gratis! Hälsade på en tandläkare också, han använde amalgam... Hmmm...

Imorgon ska jag försöka ta mig till Colombo, de har förklarat mycket noga vilka bussar jag ska ta, men det kommer nog sluta med en taxi till slut ändå... Vi får se!! Och i helgen hade jag tänkt försöka mig på att ta mig nån annanstans än kalutara. Kandy kanske, vi får se!!

Ha det fint hemma!!

Kramkram!!



*hembesök* *kondomer* *vägning av ett barn*

Hemlängtan....

Igår hade jag hemlängtan. En stund sådär på kvällen. Men, den botades av att kolla på massa med bilder hemifrån och lyssna på Lars Winnerbäck. Konstigt att musik kan ha en sån positiv inverkan på en! Efter alla resor till Norge så ser jag hemlängtan som nått positivt, då har man ju nått att sakna. Det är ju bättre att längta hem än att längta bort, eller hur?

Idag skulle vi åkt på en tur till någonstans där man höll på att förebygga Dengufeber. Men, så blev det inte för alla chaufförer var antingen upptagna eller sjuka. Eller så var det för att dr Yoga drack te för länge och inte ville erkänna att vi egentligen missat bussen... :) Det får jag nog aldrig svar på! Istället blev det att hänga med på information om statistik och om sanitära angelägenheter på skolor och i små samhällen. Det var intressant att diskutera olika sätt att dokumentera med de som deltog. Här använder man sig inte av datorer...

Lunchade med en kvinna som varit utbytesstudent i Pakistan, vi diskuterade förebyggande hälsovård och hon berättade att hennes man jobbade inom det militära och där har ALLA högt blodtryck, detta på grund av hög stress och att de äter fet mat. Men, nu hade de bytt ut chipsen mot morötter och börjat meditera, så det var på rätt håll. Hon var intresserad av min magisteruppsats...

Har jag förresten sagt att de spelar Sri Lankas nationalsång varje morgon vid halv nio här? Då stannar allt upp och alla ställer sig och sjunger. Jag kan den också snart!

Kram på er!


*kali lanka hotell*         *utsikt från en tuktuk*

Solsolsol och en tripp till Colombo

Igar var jag och dr Prasanna i Colombo. Alltid lar man sig natt, jag larde mig att det ar tillatet for doktorer att salja naturlakemedel for egen vinning istallet for att ordinera mediciner... Hmm... Nar jag forklarade att det inte riiiiktigt funkade sa i Sverige sa forstod han ingenting. Han tyckte att jag skulle borja salja blodtryckssankande kammar och lasergrejer till mina patienter i Sverige... Vad sags om det?

Idag har det varit soooooolen som gallt. Legat vid poolen och last, inte alls fel. Borjar bli haj pa det dar med engelska bocker nu.

Imorgon hoppas jag pa natt roligt studiebesok, de har ju lovat mig att jag ska "out on the fields", vem vet det kanske blir snart?

Kramkram!!

Mental Healt Care in School

Idag hängde jag med dr. Hamanthi till Wimalasara Maha Vidiyalaya skolan som ligger i Kalutara. Hon och hennes assistent undersökte elever som de fått rapporterat eventuellt ha något psykiskt problem. Det var allt från hyperaktivitet till depressioner. Vi gjorde små IQ-test och räknade och skrev med dem. Eller, vi, nu tog jag i, jag tittade mest på... :) Många av eleverna fick remisser till polikliniken och eventuellt hjälp därifrån. Denna skolan låg i ett fattigt område och det var många som inte mådde bra...

Igårkväll bjöd Mala mig på mat. Det var rice and curry såklart och så var det några små fiskar med massa ben i. Det var gott, men jag tror jag ska fortsätta hålla mig till vegetariskt! :)

Nu under eftermiddagen har dr Yoga diskuterat Sri Langesisk statistik med mig och vilken tur att jag läst på lite så jag kunde glänsa.... :) Visade honom Gapminder och han var riktigt imponerad! Bäst att ligga i här för som jag sagt tidigare så älskar dessa människor flashiga powerpointpresentationer, så jag har att göra.

Imorgon tror jag att jag ska till Colombo och på söndag har jag planerat att ligga vid swimmingpoolen heeeeela dagen!

Fredagsmys på er därhemma! *tralalala*

Kramkram!



*skolan vi besökte*

Mental Healt Care

Idag har jag lärt mig om förebyggande psykitatri. Vi, dvs, dr Jarmony, jag, en kvinnlig psykiatrikläkare och hennes två assistenter, var någonstans söderut som jag inte minns vad det hette. I alla fall så föreläste psykistriläkaren inför en grupp med lärare om hur man skulle hitta psykisk ohälsa bland elever. Allt på singhalese såklart, men hennes kroppsspråk var fantastiskt så det var underhållande ändå! Ibland förstod jag nått ord, depression och schizofreni, men för att underlätta så ska de snälla assistenterna fixa en powerpointkopia på engelska till mig imorgon! Alla i detta landet älskar powerpoint!

Nästa stopp var en dagverksamhet för psykiskt sjuka, de stöpte ljus, gjorde rökelse och andra småsaker. Fast när vi kom så hade de lunch och spelade badminton! De såg ut att ha det riktigt bra!

På hemvägen svängde vi inom ett tempel och jag blev visad runt. Det var cirka 35 grader i luften och säkert 1000 grader på marken (kändes så i alla fall) och man fick inte ha några skor på sig. Det var vaaaaarmt... Massa målningar på alla gudar och kungar. Ni har säkert sett den buddistiska guden som är till hälften elefant och till hälften människa, visste ni att det är den man ska be tilll om man vill ha lycka i sina studier? Jag skänkte 100 rupies till templet och blev lovad ett långt och gott liv.

Mala, vår husmor, envisades med att hon ska bjuda mig på mat ikväll, så det blir seafood and rice, det blir nog trevligt!

Ha det så bra!

Kramkram!




*buddha*              *två assistenter, jag och dr i psykiatri*

BVC

Idag har jag varit på NISH poliklinik och kollat in barnhälsovården här på Sri Lanka. Massa bäbisar som har mätts, vägts, stuckits och lyssnats på! 5 barnmorskor har sammanlagt hand om 600 familjer var, så de harmycket att göra. Alla var ju inte där idag som tur var! :) Mycket av det de gjorde påminde om hur vi har det i Sverige, eller vad jag kan om det i alla fall, men en del var annorlunda... Exempelvis gör barnmorskan ett hembesök då hon får reda på att ett par har gift sig, detta för att informera om preventivmedel och om att skaffa barn... Familjeplanering är även något som ingår här, om jag förstod det rätt så föder varje kvinna i genomsnitt 1.7 barn och den siffran var mycket högre för några år sedan.

Jag har även lyssnat på lite föreläsningar för doktorerna om hur viktigt statistik är och vad som kan göra att den inte stämmer och hur de ska få den så bra som möjligt. Nyttigt! Tro inte på allt ni läser!

Igårkväll åt jag kvällsmat med Mala, vår husmor här på hostelet. Hon är supersnäll och tar extra hand om mig. Hon tjänar cirka 14 000 kronor... Om året... Och jag är överraskad över att jag inte gjort av med 1000 svenska kronor på 10 dagar... Konstig värld vi lever i.

Ha det så fint hemma!!
Kramis!!





*vaccinering*         *här bor jag*

Skolhälsovård

Kolla, jag kan göra åäö!! Har lyckats koppla upp min dator här på biblioteket, bra va?

Idag har jag varit med dr Yoga och kollat in en skola som ligger ca 6 km härifrån. Skolåret är indelat i tre terminer och i vanliga fall så har man hälsoundersökningarna under den första terminen, men här gjorde man ett litet expriment och undersöker även äldre barn, 15 åringar, man slutar vanligtvis när de är cirka 13, och det fick jag vara med på. Men, för min skull så hämtade de in tre stycken sjuringar så jag skulle få se hur den första hälsokontrollen gick till... :) Intressant och effektivt faktiskt, liknade den svenska skolhälsovården en del, men här har de inga speciallärare för barn med särskilda behov så detta ingick också i kontrollen.

Innan vi åkte iväg till skolan så frågade dr Yoga om jag ville åka inom kyrkan för att be lite... Jag förstod inte riktigt vad han menade, men om man är kristen här så måååååste man gå i kyrkan varje söndag, annars blir man utesluten. När jag förklarade att det inte var så i Sverige så tyckte han att jag lika gärna kunde bli buddhist! Vad sägs om det?

I eftermiddag blir det fortsatt föreläsningar med Medical Officers och imorgon blir det en ny utflykt, tror det var till någon sorts kvinnoklinik, men jag är inte säker.

På föreläsningarna igår så träffade jag en muslimsk kvinna som var doktor som jag pratade lite med, hon bar en traditionell burka. När jag sen kom "hem" så mötte jag en kvinna i korridoren som började prata med mig som hon kände mig... Men, jag kände inte igen henne... Det var samma kvinna utan burka... Och hon tyckte det var konstigt att jag inte kände igen henne.. :)



Idag kommer det en bild eller två! :)

Kramkram på er där hemma!




*dr yoga* *rice and vegetables*


Forelasningar hela dagen...

Idag har jag varit pa forelasning hela dagen. En hel hog med doktorer som jobbar som Medical Officers fran hela Sri Lanka ar har pa NIHS for att lara sig massvis med saker! Bland annat om skolhalsovard, aldrevard, vaccinationer och sant... Och hur de ska vara kladda, vilka tider deras kontor maste vara oppna och vilka kartor som ska hanga pa vaggarna. Verkligen grundligt har!

Vi hade en liten rolig gruppovning, en san dar av larakannavarandra-typen. Ett plan hade krachat i Australien, 30 mil till narmsta stad, 55 grader varmt, bara oken... Sen skulle vi prioritera vilka saker som var viktigast att ha utifran en lista. Vet ni vad min grupp kom overens om forst? 2 liter vatten och ett paket kex, det var det absolut viktigaste... Men, jag holl inte med riktigt... Gor ni?? Efter typ fem minuters argumenterande lyckades jag overtyga dem om att det viktigaste nog vara att kunna gora sig lite sedd nar de borjade leta efter oss, sa till slut valde vi en rakspegel och massvis med papper. Ha, gissa vilken grupp som fick mest berom?? Var saklart! Det var mitt vasterlandska satt att tanka som hade gjort att vi overlevt... Alla de andra grupperna valde 2 liter vatten och ett paket kex till 30 personer... :)

Har aven suttit i cirka 2 timmar och diskuterat Sri Lankas uppbyggnad av sjukvard med en annan doktor. Valdigt intressant, men jag forstar langt ifran allt... Men, det verkar mycket viktigt for alla har att jag ska vara valinformerad och det ar ju bra!

Bilder ar lite svart att ladda upp, men vi far se!

Kramkram!

Eva

Solsolsol...

I vanliga fall nar jag ligger vid poolen sa har jag en sambo med mig som drar bort mig fran solen nar han ar antingen hungrig eller for varm... Nar jag inte har det sa ligger jag aningen for lange och blir aningen for rod... Tillbringat dagen pa samma stalle som igar, njutit av att kunna svalka mig i vattnet!

Inatt var forsta natten som jag sovit nagorlunda bra, borjar kanske acklimatisera mig... Kan ha natt med myggmedel att gora... Och att jag vagat ha fonstret oppet. Bor pa andra vaningen, men har inte vagat ha fonstret oppet eftersom man aldrig vet vilka djur som kan finnas har... Men, det enda jag sett ar faglar och en ekorre och de verkar ju ganska harmlosa, sa det blir frisk luft i fortsattningen ocksa!

Imorgon haller jag tummarna for att vi lyckas satta ihop ett bra schema for tiden jag ar har. Ska borja dagen med att vara med pa introduktionen for nagot program som jag inte riktigt forstod vad det handlade om... Men, det skulle forelasas om allt fran skolhalsovard till aldreomsorg, sa natt ska jag val fa med mig! Hoppas det ar pa engelska!!

Kramkram!!

Eva

Kalilanta Hotell

Idag har jag kopt in mig pa ett hotell i Kalutara och utnyttjat deras pool. Sa skoooont! Vadret har varit lite fram och tillbaka, men det har varit sa skont att kunna bada! Eftersom det ar langhelg har har det varit ganska mycket srilangeser har och om jag forstod poolskotaren ratt sa ar det ovanligt. Tror jag har lyckats branna mig lite, men inte alls sa farligt som engelsmannen som ar har... De ser ut som kraftor allihopa!

Det marks att manniskor har inte ar speciellt langa, for min sang ar for kort... Jag far precis plats pa langden... Trasslar in fotterna i myggnatet och en vacker natt kommer jag nog fa det i huvudet!!

Saknar alla hemma, men det borjar bli lite battre nu... Har last nagra resedagbocker som manniskor som varit pa sri lanka skrivit och alla verkar har samma forsta intryck. Varmt, fuktigt, tokig traffik... Men, ett vanligt folk! Snart har forsta veckan gatt och jag har ju overlevt!

Kramkram!

Eva

Colombo

Idag har jag varit en tur till Colombo tillsammans med dr Surnall, han skulle samla in information tillnatt projekekt och jag fick lifta. Blev avslappt i ett stort shoppingcenter, handlade tvattmedel och myggmedel... Sa spannande var det!

Har inte sovit sa mycket inatt, de jakla hellikoptrarna brummar runt hela tiden. Inatt var aven myggen till besvar, men det ska jag ha underkontroll inatt!

Sitter nu pa ett litet internetkafe i Kalataru och lyssnar pa nar grannarna spelar indisk musik, de har mycket roligt at det! Frosokte aven anvanda skype idag, men linjen var ratt sa kass...Jaja, lyckades vacka Kent i alla fall och det ar ju alltid roligt!!

Imorgon ska jag forsoka ta mig till ett hotell har i narheten och lana deras pool, ar sa sugen pa att bada!!

Ha det fint hemma!

Kramkram!

Lugnt tempo...

Idag har jag varit pa ogonsjukdomsutbildning tillsammans med distriktsskoterskor, doktorer, halsoinspektorer och larere. Jag hamnade tillsammans med ett gang lakare som var mattligt intresserade av det som sas... Jag var intresserad, men eftersom forelasningarna var pa singhalesiska sa fattade jag typ ingenting... Det ord jag forstod var typ sunglasses... Men, de jag satt jamter forsokte forklara sa gott det gick!

Under eftermiddagen har jag gatt runt med nagra personer som startar ett stort halsoprojekt pa mandag, de har kollat sa att allt var ok och att alla som skulle vara dar visste det. Tempot har ar ganska lugnt och det ar ju skont till en borjan. Blev inbjuden att delta i ett mote om Sri Lankas sjukvardsorganisation om nagra veckor, den ar i Colombo, sa det kan ju bli spannande... Vi far se!

Jag sov ganska gott inatt, men det ar massa helikoptrar som flyger runt har ovanfor. Fick forklarat for mig att det ar en militarbas har bredvid, sa jag skulle kanna mig extra saker!

Maten idag har varit ok, fiskbrod till frukost och ris med gronsaker till lunch. Jag har aven fatt SriLangesiskt te, men det var helt galet sott!

Ha det gott hemma!

Kramkram!

Sri Lanka

Framme!! Resan gick valdigt bra, vi var lite sena, men det gjorde ingenting alls, nan hade visst glomt att tanka planet... Akte med Sri Lankian Airways och trevligare personal far man nog leta efter, de var mycket serviceminded!

Val framme fixade jag en taxi som skulle ta mig till Kalataru. Hade flyt dar ocksa, for chaufforen guidade mig var ocksa trevlig! Vi hittade dit vi skulle efter att ha fragat typ 20 personer, det var aaaningen morkt... Nasta uppgift blev att hitta nagonstans att bo for natten... Det var lite varre... Man far vad man betalar for och dar jag bodde var billigt... Det forsta jag sag var en ratta och sedan massa kackerlackor i badrummet. Sov inte manga minuter den natten... Men, det som ar positivt ar att dar jag bor nu ar rena himmelriket! Bara en odla hittils!

Idag tog jag en "threewheller" (typ tuktuk) till NIHS, National Institute of Health Sience och mottes dar av dr Yoga. Han och en annan doktor har guidat mig runt hela dagen och forsokt planera upp mina veckor har. Fick en lang lektion i samhallsuppbyggnaden har och det var nog bra skillnaden var stor i jamforelse med Sverige.

Imorgon ska jag vara tillsammans med de andra dskstudenterna och fa undervisning om ogonsjukdommar, nasta vecka vantar mina expeditioner som doktorerna och jag planerat!

Ha det gott!

Kramkram!

RSS 2.0